Crònica de La conferència
L'espectacle-joc que va proposar l'Esplai el Creixent i el Grup de teatre Atlàntida
El passat dijous dia 22 de juliol, un centenar de persones van poder gaudir de l’espectacle La conferència, una combinació de joc i obra de teatre a càrrec de l’Esplai el Creixent i el Grup de teatre Atlàntida.
L’obra comença en un plató de televisió de TV9 on el presentador d’èxit entrevistava el professor de filologia Andreu Tatxé Generó, que assegurava que tenia una exclusiva: “Jacint Verdaguer no era fill de Folgueroles, sinó que ho era de Sant Julià de Vilatorta! Segon Tatxé els folguerolencs s’havien apropiat del poeta”. A partir d’aquestes declaracions explosives, persones del públic indignades i d’altres que defensaven els arguments del professor, van aixecar-se de les cadires i van pujar a l’escenari (al plató de televisió) increpant l’entrevistat i l’entrevistador i donant la seva opinió. D’entre el públic van pujar personatges molt diversos: una professora, una pija, una inspectora d’hisenda, etc. Altres opinions de fora del plató també defensaven o anaven en contra dels arguments del professor Tatxé, com ho va fer l’alcalde de Sant Julià, Joan Carles Rodríguez, o l’alcalde de Folgueroles, Xavier Roviró, que van intervenir a través de missatges de vídeo gravats.
La història es posa interessant quan apareix mort el professor. De seguida apareixen dues policies per investigar els fets. Aquestes comencen a interrogar totes les persones que hi ha a dalt de l’escenari i aquí és quan comença el joc, el que vindria a ser el joc de l’assassí que coneixem tots. Les persones del públic són les encarregades de decidir qui són els assassins d’entre els sospitosos de dalt l’escenari.
No us farem espòiler de qui eren els assassins als que no hàgiu vist l’obra, perquè esperem que tingueu l’oportunitat de veure-la en una altra ocasió. L’obra va ser molt divertida i tota la preparació i muntatge previs al dia de l’espectacle no van deixar indiferent a ningú. Dies abans havien aparegut pintades en diferents escultures del poble amb paraules com “Verdaguer impostor” o “botifler” i també vídeos a les xarxes socials de l’esplai i del grup del teatre animant el debat de si Verdaguer era de Folgueroles o no.
La conferència es troba dins el cicle Més Cultura que s’ha celebrat cada dijous de juliol. Aquest últim dijous és el torn de la colla sardanista Els Llitons, que organitzen una trobada de dansaires i exdansaires de la colla i un fi de festa amb el concert de Duo d’Elements amb Guida Sellàres i Coloma Bertran. Això serà dijous dia 29 de juliol, a 2/4 de 9 del vespre, a la Plaça Verdaguer.