El poblament del terme ha deixat una gran riquesa patrimonial que ens parla d’un passat ple de matisos.
Les primeres empremtes humanes es remunten a l’edat del bronze. Notable testimoni n’és el dolmen de Puigseslloses, un dels millors exemples de sepulcres megalítics de Catalunya, construït amb enormes lloses sense treballar, i datat entre el 2100 i 1500 aC. Situada en el mateix turó, hi trobem l’ermita de Sant Jordi, edificada el 1477 i reformada i ampliada el 1883. En aquesta capella celebrà la seva primera missa Jacint Verdaguer.
Al Casol de Puigcastellet, situat als primers turons que marquen el límit entre la Plana de Vic i les Guilleries, hi trobem les restes d’un poblat ibèric fortificat, construït i habitat pels ausetans durant el segle III aC per controlar el camí cap a la costa gironina.
El nucli urbà de Folgueroles es formà durant l’alta edat mitjana entorn de l’església de Santa Maria (documentada el 967). El segle XV es constituí en una petita batllia i a finals del XVI es va formar el nucli del poble, constituït bàsicament per un carrer que es va anar ampliant paral·lelament al creixement demogràfic. Al segle XVIII el nucli s’amplià amb el barri del Passavant, la Ricardera i el carrer de la Font. A partir d’aquesta trama urbana primitiva s’hi han anat construint nous carrers, especialment a les darreres dècades.