El Camí Oliba es consolida com a producte turístic

Dimecres, 28 d’abril de 2021

Es tracta d’una proposta molt completa que inclou senderisme, natura i cultura seguint l’empremta del bisbe i abat Oliba

Aquest dilluns dia 16 d’abril es va presentar al monestir de Sant Pere de Casserres el número de maig de la revista Descobrir que dedica un reportatge al Camí Oliba i presumeix de portada amb una fotografia del monestir de Les Masies de Roda.

L’acte de presentació va comptar amb l’assistència de Xevi Roviró, l’alcalde, i de Carme Torrents, la regidora de cultura de Folgueroles com a representants de l’Ajuntament de Folgueroles, membre des del 2019 de l’Associació de Rutes del Romànic, entitat que gestiona el Camí Oliba.

Folgueroles és un dels pobles de la comarca d’Osona per on passa el Camí Oliba gràcies als seus vestigis romànics i al seu fill il·lustre, Jacint Verdaguer, poeta que amb la seva obra Canigó homenatja el bisbe i abat Oliba convertint-lo en personatge literari.

Què és el Camí Oliba

Es tracta d’un sender de gran recorregut (GR-151) que recorre gairebé 300 quilòmetres de distància repartits entre tres trams connectant les obres més emblemàtiques de l’art romànic català amb el bisbe i abat Oliba com a fil conductor.

La ruta comença a Montserrat i acaba als Pirineus, en concret, a la frontera amb la Catalunya Nord, al Canigó, transcorrent per les comarques interiors del Bages, Moianès, Osona i Ripollès, passant per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella. El Camí és una proposta molt completa que inclou senderisme, natura i cultura donant a conèixer el paisatge, les tradicions, la gastronomia i tota l’oferta turística de la Catalunya interior.

El Camí Oliba passa per Folgueroles

El Camí Oliba travessa Folgueroles en el segon tram de la ruta que separa Vic de Sant Joan de les Abadesses en dues etapes que es podrien fer en una sola jornada: Vic-Folgueroles (10,7 Km) i Folgueroles-Sant Pere de Casserres (11,5 Km). Mentre la primera etapa és idònia per gaudir de la història i la cultura de la Plana de Vic, on es pot observar la transició entre del món urbà al món rural de les masies, antics molins i conreus; a la segona destaca la qualitat cultural amb la visita del territori verdaguerià en combinació amb la riquesa arquitectònica de masies i ermites romàniques fins al monestir de Sant Pere de Casserres, joia del romànic català, passant per Savassona.

El carnet de la ruta

Es tracta d’una targeta personal que es pot aconseguir gratuïtament a les principals oficines de turisme que es troben al llarg del Camí Oliba i que s’ha de segellar en un mínim de 5 municipis de cada etapa, a excepció de l’última, que en poden ser només tres. Amb el carnet segellat s’aconsegueix el diploma que certifica que s’ha realitzat el Camí Oliba i així gaudir de diversos avantatges i descomptes en serveis que es poden trobar al llarg de la ruta: restauració, allotjament, visites guiades, etc.

El bisbe i abat Oliba

Oliba (Besalú 971- Sant Miquel de Cuixà, Conflent 1046) va ser un dels personatges més influents de la Catalunya monàstica del tombant del mil·leni i considerat l’introductor de l’art romànic a Catalunya. I més enllà de les seves importants tasques eclesiàstiques, el seu tarannà pacífic i diplomàtic va ser clau en un moment especialment convuls entre l’islam i el cristianisme, i en temps de violència feudal.

Fill d’una de les famílies més ben posicionades: la del casal de Barcelona, descendent de Guifré I el Pelós, Oliba va heretar els comtats de Berga i Ripoll però va renunciar a ells per ingressar a l’ordre benedictina. Més endavant es convertiria en abat dels dos monestirs més importants de l’època, Santa Maria de Ripoll i Sant Miquel de Cuixà, i acabaria sent nomenat bisbe de Vic.

El bisbe i abat Oliba va fundar i aixecar el monestir de Montserrat, va fer construir l’antiga catedral de Sant Pere de Vic i va impulsar la construcció de molts altres monestirs i esglésies, com Santa Maria de la Seu de Manresa, i també l’aixecament de castells per protegir les terres catalanes de l’amenaça sarraïna.

El Camí Oliba és un projecte de reconeixement a la figura del bisbe i abat Oliba, a la seva obra artística i al seu tarannà pacificador.

Darrera actualització: 30.04.2021 | 14:31