Folgueroles recupera el Cant de la Sibil·la

Dilluns, 27 de desembre de 2021

Enguany s'ha celebrat la 10a. edició de la tradició medieval

Alfons Panadès i Pere Miralpeix van ser els folguerolencs que van tenir la idea de recuperar el medieval Cant de la Sibil·la que es cantava habitualment en molts indrets dels Països Catalans i el sud d’Europa, fins que va ser prohibit pel concili de Trento al segle XVI, i que es va conservar en poquíssims llocs, com Mallorca o l’Alguer. I que aquest any ha arribat a les 10 edicions al nostre poble, l’únic de la comarca on s’ha pogut escoltar abans de la missa del Gall. De fet, a Osona només s’havia recuperat a Vic durant un parell d'anys, deixant a banda la particularitat de Folgueroles, que des del 2011 l’ha recuperat només amb la interrupció forçosa de l’any passat per la pandèmia.

La Sibil·la, interpretada aquest any per Maria Figuerola, és el personatge protagonista del cant, que anuncia l’apocalipsi, i aquest any, va estar acompanyada per Joel Bardolet al violí i Miquel Casals, Júlia Alsina i Judit Casadevall amb les flautes de bec, i com sempre pel Cor d’Homes de Folgueroles, tots plegats dirigits per Sebastià Bardolet, reconegut professor de l’EMVIC.

Panadès i Miralpeix, al llarg d’aquestes 10 edicions, han anat buscant diferents músics i Sibil·les amb la complicitat de Bardolet, i han aconseguit dignificar aquesta tradició ancestral a Folgueroles, que va ser declarada fins i tot Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, a més d’incentivar la creació del Cor d’Homes, inicialment creat només per aquest motiu, i que ara a més participa en altres actes del poble a nivell musical. Enguany també es van interpretar dues peces més, “El noi de la mare” i una nadala popular italiana.

Per molts més anys, doncs, al Cant de la Sibil·la a Folgueroles, i felicitats i gràcies als seus impulsors per aquests deu anys ja de persistència i tenacitat.

Darrera actualització: 30.12.2021 | 10:35