L’Ajuntament, l’Esquerda i l’EN Guilleries-Savassona cooperen per reprendre les prospeccions a El Casol
Si es troba el finançament, les excavacions arqueològiques començaran al juliol d'aquest any
On vivien les persones que es van fer càrrec durant quaranta anys de la fortificació de El Casol? Aquesta és la pregunta que els arqueòlegs es proposen de respondre amb la nova campanya de prospeccions arqueològiques que començaran el juliol del 2023 si s’aconsegueix el finançament a través de subvencions.
L’Ajuntament de Folgueroles i la Fundació l’Esquerda de Roda de Ter, fruit del conveni de col·laboració que van signar el març de 2021, estan decidits de reprendre les prospeccions arqueològiques a El Casol i a la cinglera de Puigcastellet després que el passat octubre es fes una petita excavació i es descobrissin restes de materials ibèrics, punts relacionats amb l’explotació de la pedra i un possible mur que envoltaria la muralla ja existent.
Un cop fetes aquestes primeres prospeccions, l'equip d'investigació va redactar un projecte que s'ha presentat a les convocatòries de subvenció que ofereixen les administracions de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.
Tal com es va acordar dissabte passat amb la trobada entre representants de l’Ajuntament de Folgueroles, l’Esquerda i l’Espai Natural (fotografia), els guardes de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona seran els encarregats de deixar a punt el jaciment i el cingle, desbrossant la vegetació per facilitar la feina als arqueòlegs, ja que El Casol es troba dins els termes de l’Espai Natural.
Abans d'aquesta prospecció prevista a l'estiu, a El Casol es van realitzar durant la dècada de 1980 unes primeres excavacions que van permetre excavar i consolidar la muralla ibèrica amb la torre de defensa i els quatre àmbits que constitueixen actualment el poblat.