Lluc Oms, premiat pel seu treball de recerca
El treball descobreix l'alcalde més desconegut de Folgueroles
Al folguerolenc Lluc Oms Carrera li plouen reconeixements pel seu treball de recerca de batxillerat dedicat a Artur Tatxé, l’últim alcalde republicà de Folgueroles i amb qui l’uneix un lligam familiar.
Oms va guanyar el Premi Pepi Balmaña al millor treball de recerca de batxillerat en l’àrea humanística de l’Institut Jaume Callís i més recentment també ha quedat finalista al Premi Irla de recerca històrica al batxillerat.
El treball, “Artur Tatxé, de l’alcaldia a l’exili”, relata la vida política i personal de l’alcalde que Oms va descobrir majoritàriament per la correspondència que Tatxé havia enviat a la família durant la guerra i a l’exili.
Qui era Artur Tatxé?
Artur Tatxé i Datzira, l'Artur de Cal Turo, va ser alcalde de Folgueroles per la Unió de Rabassaires del 18 d’octubre de 1936, tres mesos més tard que esclatés la guerra civil espanyola, fins a l’agost del 1937 quan va ser cridat a files pel bàndol republicà. Va lluitar al front fins que va acabar la guerra amb la derrota dels republicans al 1939. A continuació, va emprendre el camí cap a l’exili però abans va fer una visita a la família a Folgueroles. Tatxé va acabar reclòs al camp d’Argelers, tot i que en va poder sortir amb la condició de prestar serveis amb la Companyia de Treballadors Estrangers a canvi d’asil. Feia feines al camp i al bosc. Anys més tard, com molts altres refugiats, Artur Tatxé, va ser reclutat per les tropes nazis per fer treballs forçats en l’obra i en la indústria de guerra. Tatxé va morir per un accident laboral amb 58 anys al 1968 a l’exili, a França.